Marianne Vos

Praktijkverhaal

"Alles wat bijdraagt aan de genezing, grijp ik aan"

Als geen ander beheerst Marianne Vos alle wielerdisciplines. Of het nu gaat om veldrijden, baanwielrennen of een wegwedstrijd; de wielrenster uit Meeuwen grossiert in dagsuccessen, wereldtitels en gouden medailles. Op de Olympische Spelen in 2008 behaalde ze het goud op de puntenkoers, en voor de Spelen in 2012 stond de wegwedstrijd hoog op haar agenda. Twee maanden voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar, brak Marianne Vos haar sleutelbeen. Mede dankzij de Botgroeistimulator was ze snel weer op de been. Met goud als gevolg!

Tijdens de Valkenburg Hills Classic op 24 mei 2012, kwam de wielrenster van de Rabobankploeg al na tien kilometer ten val door een botsing met een motor in de afdaling van de Fromberg. Marianne Vos reed de koers nog wel uit en werd zelfs tweede. Na afloop ging ze naar het ziekenhuis, waar een sleutelbeenbreuk werd geconstateerd. "Uit de röntgenfoto bleek dat het om een mooie breuk ging", aldus Marianne. "Een operatie was niet nodig, maar het is dan toch afwachten hoe het herstel verloopt."

Genezingsproces versnellen

Marianne Vos heeft in 2012 een duidelijk doel voor ogen: goud op de Olympische wegwedstrijd. In de aanloop ernaartoe breekt ze haar sleutelbeen, waarna ze de Botgroeistimulator van Ossatec gebruikt. Met succes: het goud is voor Marianne!

Om het genezingsproces zo veel mogelijk te versnellen, draagt Marianne Vos acht uur per dag een Botgroeistimulator van Ossatec. "Dit apparaat stimuleert de genezing van het bot", legt Marianne uit.

"Alles wat mij op weg kan helpen richting de Olympische Spelen en bijdraagt aan de genezing van de breuk, grijp ik graag aan. Net als de arts van de Rabo Wielerploeg verwacht ik dat het lukt om in Londen fit aan de start te staan."

Olympisch goud

Dit optimisme bleek terecht. Op 23 juni, precies een maand na de sleutelbeenbreuk, maakte Marianne in Kerkrade haar rentree met een tweede plaats bij het Nederlands Kampioenschap. Na afloop sprak ze haar tevredenheid uit over het genezingsproces. "Ik heb wel pijn geleden, maar dat kwam door het zware parcours. Mijn sleutelbeen heeft zich prima gehouden."

De absolute kroon op het werk kwam weer een maand later. In de regenachtige straten van Londen sprintte Marianne Vos, samen met Olga Zabelinskaya en Elizabeth Armitstead, richting de eindstreep. Marianne was de snelste van de drie en duwde haar wiel als eerste over de finish, met Olympisch goud als ultieme beloning.

Video-interview Marianne Vos

>