Lisette van Boxel

Praktijkverhaal

"Het is ongelofelijk maar waar"

Van je sokken worden geskied op een berg en vervolgens maanden vol pijn en wanhoop thuis zitten. Het is het verhaal van Lisette van Boxel uit Uden. Na een skiongeluk in januari 2011, moest ze een jaar revalideren van een subcapitale humerusfractuur. Het herstel verliep moeizaam en progressie bleef uit. Toen de arts vertelde dat een schouderprothese de enige oplossing was, nam ze zelf het heft in handen. En met succes, dankzij de Botgroeistimulator van Ossatec.

Direct bij aankomst in het ziekenhuis werd duidelijk dat het een gecompliceerde breuk betrof. Het bovenarmbot bleek verbrijzeld. "Ze hebben een plaat van wel 15 centimeter in mijn arm gezet. Al meteen na de operatie zeiden de artsen me dat het nooit meer 100% zou worden." Hiervan schrok Lisette, die graag hockeyt, golft en aan ballet deed. Dat het herstel echter zo moeizaam zou verlopen, voorspelde niemand. "Ik had enorm veel pijn en werd helemaal ziek van de pijnstillers. Ik kon bijna niks doen met mijn arm en moest na een bezoek aan de fysiotherapeut een uur bijkomen op de bank."

Uitzichtloos

Lisette van Boxel loopt tijdens haar skivakantie een gecompliceerde bovenarmbreuk op. Er volgt een moeizaam herstel, totdat de Ossatec Botgroeistimulator wordt toegepast. "Dit apparaatje heeft mij een schouderprothese bespaard!"

Zeven maanden na de operatie gaat ze voor controle naar het ziekenhuis. De scan toont aan dat er geen progressie zit in het herstel van het botweefsel. "De arts vertelde me over een schouderprothese als mogelijke oplossing. Dit zag ik totaal niet zitten en ik zat helemaal in zak en as. Toen besloot ik zelf naar een oplossing te zoeken." Lisette heeft eerder wel eens goede berichten gehoord over de Botgroeistimulator en neemt contact op met Ossatec. Ze is snel overtuigd en besluit het een kans te geven. Haar artsen in het ziekenhuis stemmen in met die keuze.

Botgroeistimulator

Vier maanden lang draagt Lisette de Botgroeistimulator om haar arm, gemiddeld acht tot tien uur per dag. Geleidelijk wordt haar arm sterker en herstelt ze sneller van de pijn na een inspanning. Dat de revalidatie in deze maanden voorspoedig verloopt, bevestigt de arts bij een nieuwe controle in januari 2012. Het botweefsel is hersteld en de breuk goed genezen. De arts is positief verrast over de omslag in het herstelproces.

Weer op de piste

Lisette zelf kan haar geluk niet op. "Ik vind het geweldig dat ik nu weer alles kan doen. Ik hockey en golf weer en ik heb zelfs een skivakantie geboekt." De Botgroeistimulator raadt ze aan bij iedereen die het wil horen. "Ik vind dat zo veel mogelijk mensen geattendeerd moeten worden op het bestaan hiervan. Mensen met een gecompliceerde breuk hebben hier enorm veel profijt van. Dat je herstel zeven maanden stilstaat en dat je dan na vier maanden weer de oude bent, dat is ongelofelijk maar waar!"