Nieuwsbericht

van Ossatec Benelux BV

Botbreuken top 10

Deze breuken genezen het vaakst met behulp van botgroeistimulatie

In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, wordt botgroeistimulatie veel toegepast. Omdat veel Amerikanen hun inkomen kunnen verliezen bij ziekte, zetten ze alles op alles om zo snel mogelijk weer op de werkvloer te zijn.

In Nederland wordt botgroeistimulatie nog minder regelmatig toegepast. Hier wordt het vooral ingezet bij het genezen van risicofracturen.

Wanneer botgroeistimulatie wordt gebruikt, zijn de resultaten erg goed. Gemiddeld is het genezingspercentage bij het gebruik van botgroeistimulatie 85%.

 

Bij welke fracturen wordt botgroeistimulatie het meest toegepast

Botgroeistimulatie kan bij verschillende soorten breuken goed werken. Dit is de top 10 van breuken waarbij botgroeistimulatie het meest wordt gebruikt.

 1. Tibia
 2. Femur
 3. Humerus
 4. Arthodese
 5. Clavicula
 6. Scaphoid
 7. Enkel
 8. Cruris
 9. Antebrachii
 10. Osteotomie

Wat is het genezingspercentage bij botgroeistimulatie?

Gemiddeld is het genezingspercentage bij het gebruik van botgroeistimulatie 90%. Voor de top 10 breuken varieerde dat in 2017 en 2018 van 57% tot 100%.

 • Tibia               94%
 • Femur             71%
 • Humerus          85%
 • Arthodese        57%
 • Clavicula          86%
 • Scaphoid         100%
 • Enkel                89%
 • Cruris              100%
 • Antebrachii      100%
 • Osteotomie        91%

Werkt botgroeistimulatie ook bij complexe of meervoudige breuken?

Ja, daarvoor kan botgroeistimulatie heel effectief worden ingezet. Bij de pilon tibiale fractuur van Yves, bijvoorbeeld.

Op zijn 33e maakt Yves, een dokwerker in Antwerpen, een zware val waarbij zijn rechtervoet beklemd raakt. Hij wordt met spoed naar het ZNA Sint Erasmus gebracht, waar zijn artsen een verbrijzelde enkel vaststellen: een multifragmentaire pilon tibiale fractuur met angulatie, luxatie en meerdere losliggende botfragmenten.

Dat betekent het begin van een complex traject. Als therapie passen de artsen tweestadiumchirurgie toe. De artsen fixeren de enkel extern tibiocalcaneair. Maar nadat de externe fixatie is verwijderd, gaat er iets mis bij het plaatsen van een greffe vanuit Yves’ bovenbeen naar zijn enkel. Er ontstaat huidnecrose en uiteindelijk komt Yves op de intensive care terecht.

Eind januari, zeven maanden na zijn val is er nog steeds geen consolidatie van het bot geconstateerd. Daarom wordt de fixatie verwijderd en krijgt Yves loopgips. Tegelijkertijd begint de behandeling met de Ossatec Botgroeistimulator.

Eind maart, na twee maanden met de botgroeistimulator stelt Yves’ arts vorderende consolidatie vast. Zij besluit om verder te gaan met de behandeling en in juni is er eindelijk goed nieuws: Yves kan, nu nog met behulp van krukken, weer lopen.

Zijn er ook breuken waarbij botgroeistimulatie niet werkt?

Er zijn geen breuken die per definitie niet kunnen genezen door botgroeistimulatie. Maar het kan wel gebeuren dat de breuk ‘te diep’ zit om te bereiken.

Het magnetisch veld dat wordt opgewekt door de botgroeistimulator kan maximaal 8 – 10 centimeter het lichaam in. Het bekken of ruggenmerg ligt vaak dieper in het lichaam, waardoor botgroeistimulatie daar niet altijd toegepast kan worden.